Terminologie en FAQ

MIPPP banner

Van onderzoeken wordt het boven goed

TERMINOLOGIE EN FAQ

Gebruikte begrippen en veel gestelde vragen uitgelegd

Op deze pagina lees je de vragen die vaak gesteld worden. Deze zijn ook te lezen in mijn vier updates (Introductie MIPPP® – het pad van MIPPP®) In mijn zoek- & vindtocht gebruikte ik verschillende woorden voor dezelfde begrippen. Een paar begrippen die veel voorkomen nu uitgelegd.

De drie eenheid lichaam, geest en ziel. Zie ik als volgt:

  • je leeft in je lichaam.
  • je bent een geest.
  • je hebt een ziel.

Het lichaam is het vat, dat reageert op de ziel. Net zoals er een spirituele realiteit is, is er ook een fysieke realiteit. Je verhoudt je tot de fysieke realiteit door je lichaam. Je leeft in je lichaam.

Geest wordt vaak gebruikt voor je essentie/je wezenlijke kern, waar het bij jou om draait. De geest is wat je bent.

De ziel is een wezen in zijn zuiverste vorm, de niet materiële, spirituele component van het leven. In veel religies is de ziel het onsterfelijke deel van de mens, dat na het aardse bestaan blijft voortleven.

Regelmatig wordt er ook gesproken over:

  • hoofd
  • hart
  • en buik

Met het hoofd wordt vaak de ratio of het ego bedoeld. Tijdelijk van aard. Je leeft in je lichaam. Het hart staat symbool voor de hoogste energie vorm, namelijk liefde. Zichtbaar in het nu moment.

Het buik gevoel  is ingeving (intuïtie) een vorm van direct weten/innerlijk weten/helder weten. Voor sommige mensen schijnt zich hier de zetel/verblijfplaats van je ziel te bevinden. De verbinding met de eeuwigheid.

Spiritualiteit
Spirituele mensen geloven vaak dat er meer is in het leven dan we op zintuiglijk en fysiek niveau kunnen ervaren. In mijn beleving/vertaling is dat alles met elkaar verbonden.

Holistisch
Allesomvattend. Alles is met elkaar verbonden en beïnvloedt elkaar. Je kijkt dus als hele persoon naar het geheel.

Lemniscaat (∞) pdca – hard en soft control

De LemniscaatDe lemniscaat (∞) is in de wiskunde bekend als een symbool voor oneindigheid. Datgene wat niet meer met welk getal ook is uit te drukken. Rechtop gezet is het een cijfer: de 8.

Tussen deze duidelijke 8 en de bijna niet te bevatten oneindigheid van het wiskundige symbool is méér.

Lemniscaat (∞) pdca – hard en soft control

De LemniscaatDe lemniscaat (∞) is in de wiskunde bekend als een symbool voor oneindigheid. Datgene wat niet meer met welk getal ook is uit te drukken. Rechtop gezet is het een cijfer: de 8.

Tussen deze duidelijke 8 en de bijna niet te bevatten oneindigheid van het wiskundige symbool is méér.

Hard Controls
Bij soft controls wordt een omgeving gecreëerd waarin medewerkers gedrag gaan tonen en handelingen gaan uitvoeren die in het belang zijn van de organisatie. Bij hard controls worden door organisaties maatregelen genomen die gewenst en ongewenst gedrag direct of indirect afdwingen. Zo wordt met behulp van werkinstructies op detailniveau duidelijk welke handelingen worden verwacht. En door het afsluiten van de voorraadkast wordt ongewenst gedrag als diefstal bemoeilijkt. 

Soft Controls
Soft controls (essential skills) zijn beheersinstrumenten die invloed hebben op de motivatie, loyaliteit, lerend vermogen, integriteit, samenwerken, inspiratie en normen en waarden van medewerkers. Bij soft controls ligt de nadruk op het creëren van een motiverende en stimulerende omgeving. In de veronderstelling dat daarmee de persoonlijke doelstellingen in het verlengde van de organisatiedoelstellingen komen te liggen. En de werknemer daarmee altijd handelt in belang van de organisatie.

Duurzame verbindingen – kunnen niet zonder elkaar – hebben elkaar nodig – versterken elkaar, zoals:

  • Dik & dun
  • Eb & vloed
  • Goed & fout
  • Hard & zacht
  • In & uit
  • Ja & nee
  • Klein & groot
  • Man & vrouw
  • Licht & donker
  • Mooi & lelijk
  • Oud & jong
  • Positief & negatief
  • Water & vuur
  • Yin & Yang
  • Zoet & zuur
  • Zon & maan
Brug
Denk niet aan de berg. Richt je op het uitzicht.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Het is het huishoudboekje van lichaam, geest & ziel (universeel & integraal) geworden, als ik wil weten hoe ik ervoor sta, waar ik aandacht aan wil geven en waar ik op wil afstemmen. Niet financieel, want daar heb ik de balans en verlies- & winstrekening voor. Ik wil namelijk waarnemen hoe ik ervoor sta ten opzichte van mijn droom, verlangen, verandering, plan en/of doel. Ik vertaal mijn gevoel en ratio naar de huidige situatie. Eerst terug naar de kern waar het om draait. Ik start met tekenen en invullen, vergelijkbaar als op de bekende achterkant van een “bierviltje/(sigaren)doosje”.

Het is de merknaam, het label & domein van waaruit ik werk, denk en voel. Het staat symbool voor de weergave en ondersteuning van Mijn Integrale Pad, Plan, Proces, Programma, Potentie, Perspectief, Perceptie, Passie, Puurheid, Plezier, Pauze, Plek, Participatie Prestatie, Probleem, Persoonlijkheid, Positie, Praktijk, Podium, Plaats, Power,  Positiviteit, Patroon, Presentatie, Protectie, Pijn, Perfectie en nog veel meer P’s

Het is een eigen regiemodel, met universele instrumenten om weer te geven hoe je ervoor staat vanuit jouw doel & plannen. Het is een simpel model alleen als je wilt. Een hulpmiddel met een structuur zonder grenzen en een vrijheid met integrale verbindingen. Opgebouwd met geometrische bouwstenen, o.a. lijnen, driehoeken, rechthoeken en cirkels. De basis bestaat uit een werkveld (Ruit) en 4 essenties (Integraal Kompas). Je bron, bewustzijn, waarde en energie. Je brengt structuur en balans aan in je gedachten & gevoelens. Beleef het verschil in energie van willen en niet willen, toelaten of weerstand. Het is ook een bescherming om niet door te slaan… Het is een simpel gebruiksmiddel voor verleden, heden en toekomst. Alles begint bij jezelf. (= integraal control & balans, dat ben je zelf)

Het biedt een directe weergave van de verbinding & balans van hebben, zijn en willen. Ook wat je onder aan de streep wilt overhouden/bereiken.

Voor mij is het een handvatten model. Een ondersteuning om te kijken of de richting, inrichting en verrichting nog zo zijn zoals je bedacht had.

Ben ik in Balans?
In mijn beleving is dit het Boekhouden 3.0 – zonder sommetjes, debet/credit & regels, wel met een kolommenbalans – de verbinding van uiterlijk en innerlijk en potentieel vermogen. De waarom, wat en hoe vragen geven de drie aggregatieniveaus (ordening/groepering) aan, waar jij je op wilt richten, inrichten en verrichten. De organisatie & systemen gaan volgen. Het gaat om jouw gevoel, doel, wil en beleving. Plezier staat boven en onderaan. Plezier en een goed gevoel is het Fundament*, de basis, van het reflectiemodel. Het is de weg & balans van beheersen (control) naar ontwikkelen (overgave). Waar stemt jij op af?   

*Fundament is gebaseerd op de uitspraak en button van Prof. Dr. Paul de Plot, “Ik ben blij, wie ben jij?” Plezier en een goed gevoel zijn het FUNDAMENT. (9 vakken en je essenties)

“Wie niet verbonden is met wat hij/zij heeft, zal niet in verbinding worden gebracht met wat hij/zij zou willen” – Socrates  

Het is een structuur zonder grenzen en het is een plan in een plan, een proces in een proces, een cel in een cel, enzovoort… Het tot stand komen van de methodiek & hulpmiddelen was nooit gelukt, als ik niet in verbinding met de bron en mijn levensmissie was gekomen, doordat mijn werkzaamheden vrij plotseling stopten bij twee werkgevers. Ik mocht mijn talenten & missie opnieuw gaan ontdekken. Mijn ware ik heb ik ontdekt door o.a. mindfulness, meditatie, Tai Chi en luisteren naar de stilte. Het equilibrium (evenwicht) – balans –  het stille midden.

En altijd in het NU moment, want je kunt nu alleen in het nu moment bewust gelukkig zijn. Het stille midden geeft ruimte in je (wel)zijn.

3e oog
Footer image